mandag 23. juli 2012

Sommerferie 2012

Ferien våres ble til Sri Lanka i år. Nå var det ikke så mange år siden forrige tur, men denne gangen ble litt mer spesiell. Jeg ble invitert til et nytt bryllup, søskenbarnet mitt skulle gifte seg og jeg overrasket gubben med flybilletter til han og barna hans. Vi var borte i tre uker og vi fikk oppleve mye, takket være min far.

Turen startet ved å vekke barna klokken 03.00 på morningen og det var ikke lett, så var det å rekke flytoget men vi klarte det. Barna var trøtte og ikke minst oss foreldre. Vi var egentlig ganske lettet av å vær på flyet. Jeg sovnet ganske fort, og barna hadde det morsomt på min bekostning, sovnet med kjeften på vidt gap... :) Vi ankom Paris, der koste oss med et par glasser vin og croissants. Så var det å sitte 11 timer på fly til Colombo. Alle barna var giret men samtidig trøtte.

Vi ankom Sri Lanka og tror det eller ei vi hadde problemer på passkontoret, det var noe galt med passet mitt. Jeg er en utlending her i Norge og en utlending i Sri Lanka.... men alt ordnet seg til slutt.

Utenfor flyplassen hadde vi en sjåfør som sto og ventet på oss (en av tingene som min far hadde ordnet for oss) Han kjørte oss til huset vi skulle bo, en annen ting far ordnet.  Far tok imot oss og kan tro han styrte og stelte. Jeg kom til Sri Lanka med Gubben, en som hadde aldri vært der før og far ønsket at han og barna hans skulle få en fantastisk opplevelse. Far sørget for at vi fikk hjemme laget mat, dvs si at vi spiste lunsj og middag der nesten hverdag den første uken. Barna fikk også oppleve en tradisjonel lankesisk fest. God mat, god drikke, sang, latter og dans. Her skulle man kose seg men det er ikke toleranse for å bli full. Barna danset sammen med de voksne og de sang de sangene de kunne:)


I Sri Lanka så har de to type kokosnøtter, en for matlaging altså den brune og denne gule som er kokosvann. Dette er veldig å drikke når det er så varmt ute, det holde kroppstemperaturen nede og er veldig bra for magen. Jeg husker fra min barndom at dette ikke smakte så veldig godt, men nå i voksen alder så gikk det helt greit. Barna klarte å drikke det opp men de syns ikke at dette var det beste de hadde drukket.Første uken var vi mye hos far, men vi fikk også handlet det vi trengte til brylluppet:) Barna fikk nye klær, Gubben fikk seg et nytt slips og jeg fikk meg en fantastastisk flott saree. Jentene og jeg fikk jo også kjøpt bling. Jentene fikk nye smykker, øredobber, ringer i sølv med amatyst stener. Og jeg fikk med granat stener, alt dette er håndlaget, så alt er unikt:) Kunne bare ønskt at vi kunne kle oss så fint mye oftere for den dagen der følte jeg meg som en skikkelig prinsesse:) En følelse jeg kunne tenkt å ha oftere;)Uken etter så hadde far ordnet sjåfør til oss igjen, vi hadde en ukes rundtur i Sri Lanka, vi fikk oppleve masse. Vi fikk selvfølgelig se masse Buddha statuer, ikke alltid like morsomt for barna. Men, historie er viktig. Og jeg ønsker at mine barn skal ikke glemme at selv om vi prate norsk hjemme så har de og lankesisk blod i seg. Vi var på elefant ridning, safari tur, teplantasjer, ect ect Spør du barna idag så kan de fortelle deg historien om de forskjellige plassene og hvordan man lager te, hvordan man plukker teblader ect ect... Så de har fått med seg ganske mye selv om alt ikke var like "kult":)Sri Lanka er et frodig land. Selv om Sri Lanka er et fattig land så er det ingen som sulter. Vi drakk fersk presset juice så si hver dag. Favoritten min er Papaya Juice... mmmm kjenner jeg for spytt i munnen nå... Jeg savner all den deilige maten,  for å vær helt ærlig hadde jeg bodd i Sri Lanka så hadde jeg blitt en vegiterianer. Der er det såå mye deilige grønnsaker. Nei, nå må jeg slutte jeg blir rett og slett sulten og tørst.

Men, det som er så spesielt, uansett hvor fattig de er så er folka så lykkelig, ærlig og snille. Alle behandle hverandre med respekt, fortsatt den gamle engelske koloni stilen. Det er rett og slett rart og bli kalt for Madam eller Akki (som betyr storesøster). Lokale befolkningen kaller hverandre enten for store/lille søster/bror, tante/onkel eller for bestemor/bestefar. Det er utenkelig for å kalle hverandre med bare fornavn. Jeg syns dette er en kjempe flott når vi er i Sri Lanka for det hadde vær litt snålt å kalt naboen for storesøster og storebror;)

Siste uken ble rett og slett shopping, fikk handlet masse klær altså klær til høsten. Er så kjekt å si til barna finn det dere måtte ønske uten å bli økonimisk ruinert:) Og barna fikk badet mye enten det var på stranda eller i en basseng, vi bodde så sentralt 2 min til bassenget og 2 min til sjøen. Og jeg som voksen hadde 1 min til massasje huset. Kan tro huden min er fin nå, peeling, massaje og steam bath...

Dette er et land så alle bør besøke, rett og slett paradis. En for se kontraster samtidig så for man følelse av å vær kakser;) Jeg håper inderlig at jeg kan reise tilbake endag. For rett og slett "hjem" lengsel nå.... Så jeg bør avslutte før tårene tar meg.

Ønsker alle en riktig fin uke

1 Comment:

Fru Mosbron said...

<3 Flotte bilder,og godt å se du (dere) hadde en fantastisk tur:))

Legg inn en kommentar

Legg gjerne en liten kommentar, for da blir jeg veldig glad:)